KVARTET FLAUTA 4 SYRINX

Srednja škola Dugo selo


Karolina Šantl Zupan
Marina Novak
Darija Zokić
Špela Benčina


Koncert je ostvaren u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Dugo SeloKvartet flauta '4 Syrinx'
nastao je 2001. godine iz želje za zbližavanjem i razmjenom pedagoške i glazbene kulture dvaju susjednih zemalja. Osnovale su ga četiri flautistice, profesionalno angažirane u orkestrima i pedagoškim ustanovama Hrvatske i Slovenije. Kako bi se obogatila i proširila zvukovna boja sastava, članice kvarteta uz piccolo sviraju alt i bas flaute. Kvartet je imao niz zapaženih nastupa na kojima je pohvaljena ujednačenost interpretacije, smisao za stil i osjećaj za frazu te blistav i intonacijski besprijekoran ton. Kvartet izvodi originalne skladbe pisane za kvartet flauta, a njihov bogati repertoar kontinuirano se proširuje novim skladbama koje im posvećuju suvremeni skladatelji, inspirirani njihovim umjetničkim pristupom i interpretacijom. Kvartet flauta '4 Syrinx' do sada je objavio dva nosača zvuka: Monochromia (2006.) sadrži skladbe Eugena Bozza, Igora Dekleve, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Primoža Ramovša, Josepha Laubera i Mladena Tarbuka, dok su na CD-u nazvanom Soba za štiri (2010.) objavljene skladbe Alde Kumara, Borisa Papandopula, Frana Lhotke, Pavela Mihelčića, Slavka Šuklara, Petra Obradovića, Marina Rabadana i Alfija Kabilja.

Karolina Šantl Zupan istaknuta je slovenska flautistica sa solističkim nastupima u zemlji i inozemstvu. Kao redovita profesorica Akademije za glasbo u Ljubljani svoje iskustvo solistice te komorne i orkestralne umjetnice prenosi mladim glazbenicima. Snimila je četiri nosača zvuka sa skladbama 20. stoljeća. Dobitnica je Prešernove nagrade i idejna začetnica ansambla '4Syrinx'.

Marina Novak je izvanredna profesorica flaute na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje obnaša i dužnost prodekanice za nastavu. Bila je flautistica Orkestra Opere in baleta Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru i Mariborske filharmonije. Redovito održava solističke koncerte. Često sudjeluje kao članica žirija na flautističkim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Djeluje kao organizator i predavač na seminarima i radionicama za profesore i učenike. Jedna je od osnivača Hrvatskog društva flautista.

Darija Zokić diplomirala je i magistrirala flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Stalna je članica Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije, te članica brojnih komornih ansambala. Redovito sudjeluje na glazbenim tribinama i u projektima Hrvatske glazbene mladeži.

Špela Benčina je diplomirala i magistrirala flautu na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Članica je orkestra Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani. Nastupa kao solistica te kao orkestralna i komorna umjetnica. Godine 2002. postaje članicom kvarteta flauta '4Syrinx'.PROGRAM:


P. I. Čajkovski: Prva suita za mlade za četiri flaute (obrada T. Sharpe)                            
                 The little horseman
                 Soldiers march
                 A new doll
                 Nursery tale

                              
C. Debussy: Tri komada iz suite Dječji kutak za četiri flaute (obrada D. Geller)
            Serenade of the Doll - Allegretto ma non troppo
            The little shepherd - Tres modere
            Golliwogs Cake-Walk - Allegro giusto


Ph. A. Louke: Suite butterfly za piccolo, 2 flaute i alt flautu
              Caterpillar
              Chrysalis
              Butterfly

A. F. Wouters: Adagio i scherzo za četiri flaute


E. Grieg: Lirski komadi za četiri flaute (obrada D. Geller)
          U kolijevci
          Narodna pjesma
          Usamljeni šetač
          Halling, norveški ples
          Album Leaf
          Kobold


P. Maurice: Suita za četiri flaute (Za moju dragu majku)
            Divertissement
            Arioso
            Rondo